Skip to main content

„Sveto i svečano – tradicijske torbe“

„Holy and Solemn – Storytelling bags“

Hrvatsko-američko društvo će u petak, 3. prosinca 2021. predstaviti projekt ‘Sveto i svečano – tradicijske torbe’ koji predstavlja nastavak Festivala paralela, kojeg smo pokrenuli 2006. godine. Cilj je obraditi određenu temu koja je dio hrvatske izvorne baštine i umjetnosti kao i one sjevernoameričkih domorodaca, te uspostavom paralele predstaviti njihove posebnosti. Ove godine tema su tradicijske torbe – lička torba i twined bag.

Projekt je ujedno dio programa kojim će Društvo obilježiti 30 godina rada.

Zbog situacije s pandemijom, većina će događanja biti putem on-line platformi.

  1. prosinca u 18:00 sati putem zoom platforme održati će se prva od planiranih projektnih aktivnosti – razgovor sa suradnicama iz Michigena prof. Marshom Macdowell s Michigan State University i umjetnicom Renée Dillard, koje će predstaviti izradu twined bag te će odgovarati na postavljena pitanja.

Video intervju s umjetnicom Dillard dostupan vam je putem slijedeća dva linka:

U prostorima Američke knjižnice Hrvatsko-američkog društva u Petrovoj ulici 119/II biti će postavljena izložba fotografija navedenih torbi (iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja Like Gospić, privatnih kolekcija Dragice Rogić i Renée Dillard), također torbe u naravi koje je ustupila Dragica Rogić, video materijal koji su pripremile suradnice iz Michigena i video materijal koji je ustupilo Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića.

 

Povezani članak: U okviru projekta „Sveto i svečano – tradicijske torbe“ pozivamo Vas na on-line predavanja o tradicijskim torbama Hrvatske i Like, koje će se održati u petak 10. prosinca 2021. s početkom u 14:00 sati. PredavačiceKatarina Bušić i Dragica Rogić,