Skip to main content

Tradicijska oglavlja
LIČKA KAPA i BASKET HAT

Hrvatsko-američko društvo je u Etnografskom muzej Zagreb postavilo izložbu ‘Tradicijska oglavlja – LIČKA KAPA i BASKET HAT’. Izložba će biti otvorena od 1. do 7. listopada 2019.

Izložba se odvija u sklopu 13. festivala „Red Rocks Arts and Crafts Festival“,  uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg 13. Festivala su tradicionalna pokrivala za glavu, s prikazom povijesnih modela i današnjim primjerima očuvanog umijeća izrade Ličke kape i Kalifornijskog ‘košarastog’ šešira (basket hat).

Partneri u realizaciji festivala su Udruga Gačanka iz Otočca, Etnografski muzej Zagreb, Muzej Like Gospić, California Indian Basketweavers’ Association (CIBA), Autry Museum of American West, Los Angeles.

O projektu

Hrvatsko-američko društvo je 2006. godine u suradnji s Nacionalnim muzejom Američkih Indijanaca iz Washingtona pokrenulo međunarodni projekt nazvan Red Rocks Arts & Crafts Festival. Cilj je povezati pojedince, udruge i institucije iz Hrvatske i SAD-a koje djeluju na području kulturne baštine i autohtonog stvaralaštva, te predstaviti posebnosti hrvatske izvorne baštine i umjetnosti kao i one sjevernoameričkih domorodaca.

Svake godine se odabire nova tema, postavi se hrvatsko-američka paralela, koju predstavljaju gosti -umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske putem predavanja, izložbe, koncerta, radionica, filmskih projekcija.