Skip to main content
Uncategorized @hr

RED ROCKS ARTS & CRAFTS FESTIVAL 2014

By 14 siječnja, 201715 siječnja, 2017No Comments

USPJEŠNO ODRŽAN VIII. RED ROCKS ARTS & CRAFTS FESTIVAL

“ČAROLIJA PRSTIJU / SPIDER WOMAN”

Hrvatsko-Američko Društvo je u okviru svoje najveće godišnje manifestacije Red Rocks Arts & Crafts Festival od 27.-30. svibnja predstavilo hrvatskoj javnosti kulturu čipke. Tema i upoznavanje s tradicijom čipke ilustrativno je poslužila u svrhu poveznice dvaju naroda u kulturnom, obrazovnom i umjetničkom smislu.

Festival je organiziralo Hrvatsko-Američko Društvo uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova te suorganizacijski okvir Grada Lepoglave i Udruge Ekomuzej Lepoglava.

Četverodnevne radionice i predavanja u Zagrebu i Lepoglavi približile su kontekst čipke kroz edukacijski okvir te su djeca i mladi imali priliku pridonijeti svojom maštom u kreativnom izričaju. Ove godine nam je festivalsko druženje omogućilo novi pogled na fenomen čipke i naših tradicijskih tekovina, a mladi su naše najveće bogatstvo i ponos. U prilogu pogledajte djelić ugodne i vesele atmosfere koja nas je pratila tijekom Festivala. Bilo je uistinu zabavno i edukativno.

Svakako, veliko hvala našim prijateljima, posjetiteljima i sponzorima koji su nedvojbeno svojom potporom zaokružili naš Red Rocks Arts & Crafts Festival.

Jučer, 27.5. svečano je otvoren 8. Festival sjevernoameričkih Indijanaca. Tom prigodom brojne je uzvanike pozdravila Marina Ljubišić, predsjednica Hrvatsko-američkog društva, Nancy Butijer u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova te gradonačelnik Lepoglave g. Marijan Škvarić.
Specijalna gošća festivala iz Novog Meksika, Rose Marie Cutropia, predstavila je posebnosti čipkarstva američkih indijanaca iz plemena Oneida kratkim izlaganjem pod nazivom: “Igla, batić i vreteno – čipkarstvo američkih Indijanaca s početka 20.stoljeća”.

Posjetiteljima je prikazan i dokumentarni film o lepoglavskoj čipki autorice prof.dr. Tihane Petrović-Leš, nakon kojeg je otvorena i izložba paralela indijanskog i lepoglavskog čipkarskog umijeća.

Kako je sve izgledalo, pogledajte u našoj foto-galeriji, a pozivamo Vas da se pridružite i ostalim sadržajima festivala koje smo pripremili:

SRIJEDA, 28.05.2014.

10:00-14:00 RADIONICA O ČIPKARSTVU za djecu školskog uzrasta

ČETVRTAK, 29.05.2014.

18:00 multimedijalno predavanje: “Igla, batić i vreteno – čipkarstvo američkih Indijanaca s početka 20.stoljeća”, Rose Marie Cutropia (SAD), Hrvatsko-američko društvo, Petrova 119, Zagreb

PETAK, 30.05.2014.

17:00 multimedijalno predavanje: “Igla, batić i vreteno – čipkarstvo američkih Indijanaca s početka 20.stoljeća”, Rose Marie Cutropia (SAD), Dom Kulture, Gradska knjižnica, Lepoglava

Izložba eksponata lepoglavske čipke i fotografija čipke iz plemena Onaida otvorena je do 30. svibnja 2014. u prostorima Hrvatsko-američkog društva u Petrovoj 119/II u Zagrebu.

VIII. RED ROCKS ARTS & CRAFTS FESTIVAL 27.-30.05.2014.

ČAROLIJA PRSTIJU / SPIDER WOMAN

Hrvatsko – Američko društvo već tradicionalno, osmu godinu zaredom uz podršku hrvatskih i američkih suradnih institucija, organizira obrazovno – zabavni međunarodni program pod nazivom: ’RED ROCKS ARTS & CRAFTS FESTIVAL.

Ove godine tema Festivala je ČAROLIJA PRSTIJU / SPIDER WOMAN te ćemo u 4 dana putem radionica, javnog predavanja, projekcije dokumentarnih filmova o izradi čipke te izložbe fotografija, široj javnosti približiti temu lepoglavske čipke i čipke sjevernoameričkih Indijanaca iz plemena Ojibwe, Dakota, Lakota i Oneida.

Naša je velika želja približiti ljepotu autohtone baštine dviju zemalja kroz učenje i usvajanje novih znanja, ponajprije koncentrirajući se na mlađe uzraste.

Dobrodošli na naš VIII. RED ROCKS ARTS & CRAFTS FESTIVAL.

Preuzmi program festivala

Leave a Reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.