Skip to main content

ŠKOLSKA GODINA U SAD-U

Sekcija za promicanje jezika i kulture HRVATSKO-AMERIČKOG DRUŠTVA poziva srednjoškolce da jednu školsku godinu (ili jedno polugodište) pohađaju neku od američkih srednjih škola uz boravak u američkoj obitelji s ciljem da uz relativno mala novčana ulaganja jednu školsku godinu provedu u Sjedinjenim Američkim Državama, dobro savladaju engleski jezik te upoznaju drugu kulturu i običaje.

UPISI SU U TIJEKU 

NAZOVITE NAS!

Telefon: 01 2422 343
Mobitel: 098 933 1315
E-mail: info@cas.hr

Hrvatsko-američko društvo, od svog osnutka provodi programe upoznavanja djece i mladih s kulturom i običajima Sjedinjenih Američkih Država. U okviru Student Cultural Exchange Program kojeg je ponudila Amerika (the US Department of State/Bureau of Educational and Cultural Affairs.) od 1995. godine kontinuirano provodimo program pod nazivom “Školska godina u Sjedinjenim Državama”. Program je namijenjen visoko motiviranim učenicima srednjih škola koji žele proširiti svoje međunarodno iskustvo i globalno razumijevanje različitosti, osobno se usavršavati i obogaćivati, te onima koji teže akademskom napretku i izvrsnosti.

Dugogodišnje iskustvo je pokazalo da sudjelovanje u ovom programu mladima pruža višestruke koristi Naši đaci osim što dobro nauče jezik, upoznaju američku kulturu i običaje razviju samostalnost, odrastu, pronađu sebe, osposobe se za suočavanje s teskoćama i njihovo savladavanje. Vraćaju se kao zreli i odgovorni mladi ljudi s jasno postavljenim ciljevima, važnim za njihovu budućnost.

Boravak u jednoj tebi dotad nepoznatoj obitelji, daleko od svega poznatog i bliskog, "baci" te u život. Nauči te da budeš odgovorniji, prilagodljiviji, otvoreniji... Kad sam se vratila svi su bili oduševljeni. Moji kolege iz razreda su mi rekli da sam se skroz promijenila. Puno sam opuštenija i imam više samopouzdanja pa je to utjecalo na sve moje odnose

Tina M.Bilo je prekrasno!

Česta Pitanja

Tko se može prijaviti?

Prijaviti se mogu srednjoškolci (bez obzira koju srednju školu pohađaju) koji prilikom odlaska u Sjedinjene Države

  • imaju najmanje 16 i ne više od 18,5 godina
  • prilagodljivi su, otvoreni, samostalni, snalažljivi, motivirani za prihvaćanje kulturnih razlika i rješavanje problema na koje budu naišli tijekom boravka u SAD-u, uz uvjet da imaju solidno opće obrazovanje (s prosjekom ocjena ne manjim od dobar) i predznanje engleskog jezika.

Rok za prijavu

Poželjno je prijaviti se za program što ranije, jer je procedura oko upisa dugotrajna. Rok za prijavu je 1. ožujka tekuće školske godine za slijedeću školsku godinu. Ukoliko i nakon navedenog roka ima još slobodnih mjesta, prijava se dodatno naplaćuje.

Kakve su američke obitelji i američke škole?

Američke obitelji uključene u ovaj program nisu materijalno stimulirane. Ovo je važno znati kako bi odmah bilo jasno da je njihova motivacija upoznati mlade ljude iz različitih krajeva svijeta, različitih kulturnih sredina i pružiti mogućnost tim mladim ljudima da upoznaju američku kulturu i način života. Pronalaženje dobrih obitelji dugotrajan je i vrlo odgovoran posao. Obitelji popunjavaju detaljan prijavni list i moraju imati dvije povjerljive preporuke. Američki partner, odnosno njegovi mjesni predstavnici zaduženi za određenu regiju, osobno posjećuju svaku obitelj koja se prijavi za program kako bi provjerili iskrenost njihove želje da budu “zamjenski roditelji”.

Preduvjeti koje obitelj treba zadovoljavati su: emotivna i financijska stabilnost, prilagodljivost, otvorenost, te iskrena želja da svoj život podijeli s učenikom na razmjeni. Rasa, religija, podrijetlo ili profesija ne utječu na izbor obitelji. Važno je znati da američka obitelj bira učenika, a ne učenik obitelj.

Učenik dobiva onu obitelj kojoj je pri pregledu prijavne dokumentacije bio zanimljiv, odnosno obitelj s kojom, prema mišljenju mjesnog predstavnika/lokalnog koordinatora, ima najviše izgleda da će se osjećati dobro i da ga život u njoj ne će sputavati u ostvarivanju obrazovnih i drugih ambicija koje su bile motiv odlaska u SAD.

Upravo zbog toga je izuzetno važno točno popuniti upitnike te iskreno se predstaviti u popratnom pismu. Dosadašnje je iskustvo pokazalo da ovaj sustav odabira u pravilu dobro funkcionira, iako ima i negativnih iskustava.

Svaki učenik, bez obzira kako se snašao u novoj američkoj obitelji, mora računati da će tijekom prva dva mjeseca patiti od nostalgije i takozvanog “kulturnog šoka”. Većina učenika to razdoblje prilagodbe brzo prebrodi. Međutim, ukoliko se ipak dogodi da kasnije u odnosu učenika i američke obitelji dođe do poteškoća, lokalni će koordinator odmah intervenirati i nastojati riješiti nastale probleme o čemu će biti obaviješteni roditelji i voditeljica programa razmjene za Hrvatsku.

Američke srednje škole iz programa, javne su srednje škole (high schools) interdisciplinarnog karaktera s obveznim i izbornim predmetima (3 obvezna, engleski jezik, tjelesni odgoj i jedan matematički predmet te pet predmeta po vlastitom izboru) te velikim brojem organiziranih slobodnih aktivnosti. Ovisno o razredu koji učenik pohađa, te o namjeri nastavka školovanja nakon povratka, treba pažljivo odabrati predmete kako bi se učeniku po povratku priznala godina i kako bi mogao nesmetano nastaviti školovanje.

Ukoliko je učenik zainteresiran za nastavak studija u Sjedinjenim Američkim Državama, kod biranja predmeta valja voditi računa o težini predmeta te upisati tzv. AP level (Advanced Placement Level). Svi učenici po završetku godine dobivaju od škole uvjerenje (certifikat), a u mnogim školama može se steći i diploma američke srednje škole. Uvjeti za stjecanje diplome su različiti, jer svaka škola ima svoj pravilnik i zahtjeve.

VAŽNA NAPOMENA!

Program razmjene učenika jedinstven je za cijeli teritorij Sjedinjenih Američkih Država i provodi se prema propisima i pod pokroviteljstvom državnih organa (Buerau of Educatinal and Cultural Affairs, United States Department of State). Za propisivanje Standarda za programe razmjene učenika nadležan je Savjet za standarde za međunarodna edukacijska putovanja (CSIET).

Standardi su jedinstveni i vrijede na cijelom području SAD-a. Prema spomenutim standardima, programi razmjene učenika/studenata ne mogu jamčiti učenicima pravo polaganja američke mature (diplome), budući da prema američkim propisima svaka škola potpuno samostalno donosi odluku koji razred može učenik pohađati i može li pristupiti polaganju mature.

Sigurnost učenika i kako se nadzire učenikov boravak u SAD-u?

Sigurnost u tijeku programa je najvažnija. To je i razlog zbog kojega su učenici smješteni uglavnom u manjim mjestima širom SAD, u predgrađima većih gradova, ili u seoskoj sredini. Tijekom trajanja programa o njima svakodnevno brinu američka obitelj, škola i mjesni predstavnik (lokalni koordinator). Mjesni predstavnici (lokalni koordinatori) prate na licu mjesta razvoj svakog pojedinog učenika, razgovaraju s njime, te posjećuju obitelj. Redovito šalju pismena izvješća s posebnim osvrtom na:

• odnose učenika s američkom obitelji,

• participiranje učenika u školskom programu,

• napredak u vladanju engleskim jezikom.

Voditeljica programa razmjene za Hrvatsku šalje dobivene informacije roditeljima, i u slučaju potrebe, rješava nastale probleme zajedno s njima. Mjesni predstavnik je osoba koja je zadužena da se brine o učenicima, savjetuje ih i pomaže im u rješavanju problema tijekom boravka u SAD-u.

Mjesni predstavnik je zadužen za desetak učenika na razmjeni i stanuje najviše 200 km od njih (što je za američke pojmove mala razdaljina). Učenici imaju redovite kontakte s mjesnim predstavnikom i to kako osobno tako i telefonom čiji je broj na raspolaganju 24h dnevno.

Naš partner u Sjedinjenim Američkim Državama

ACES – American Cultural Exchange Service je osnovan 1995 u Little Rocku u Arkansasu, uz podršku grupe stručnjaka, uključujući odvjetnike, sveučilišne profesore, poslovne ljude i predstavnike uprave koji vjeruju u vrijednost i doprinos međunarodne razmjene u postizanju mira u svijetu.

Od svog osnivanja do danas , ACES je ostvario partnerstva u više od 40 zemalja širom svijeta, te s više od 300 visokih škola i 6 fakulteta i sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama. U programima ACES-a sudjelovalo je gotovo 2500 sudionika različitih profila učenika osnovnih i srednjih škola, nastavnika, ACES je afirmirana i cijenjena organizacija specijalizirana za programe međunarodne razmjene kojoj je osnovna vizija i misija osigurati što bolju kvalitetu usluge i biti vodeća organizacija u području međunarodne obrazovne i kulturne razmijene.

Svoje djelovanje temelje na uvjerenju da kroz interakciju i međusobno razumijevanje narodi svijeta mogu uspostavljati prijateljstava i promicati mir u svijetu. I mi, Hrvatsko-američko društvo kao i naš partner, ACES – American Cultural Exchange Service u Sjedinjenim državama, provodimo ovaj program u cilju promicanja što boljih međunarodnih odnosa, a naše učenike smatramo mladim ambasadorima, poticajnom snagom za prihvaćanje i promociju obrazovnih i kulturnih vrijednosti obje zemlje.

Kako se kandidati prijavljuju?

Za prijavu je potrebno nazvati broj 2422 343 ili 098 933 1315 te dogovoriti informativni razgovor i provjeru znanja engleskog jezika. Polaganje testa iz engleskog jezika održava se u Hrvatsko-američkom društvu u Petrovoj 119, II kat. Nakon uspješno položenog ispita i razgovora s voditeljima programa, učenik dobiva obrasce koje treba popuniti i predati u dogovorenom roku te izvršiti prvu uplatu.

Koje troškove obuhvaća program?

Što obuhvaća:

• školsku godinu ili polugodište u američkoj državnoj srednjoj školi ili (uz doplatu najmanje 15.000 USD) školsku godinu u privatnoj školi;

• smještaj i prehranu u američkoj obitelji;

• po dolasku u SAD doček i pratnju u zračnoj luci;

• informativni seminar na početku programa u SAD-u;

• pomoć, podršku i savjete predstavnika američkog partnera tijekom boravka u SAD-u;

• besplatan telefonski broj za hitne slučajeve 24 sata dnevno;

• priručnik s uputama za studente po dolasku i informativne biltene;

• osobu zaduženu za kontakte i rješavanje eventualnih problema u školi koju pohađa učenik;

• izvješća s opisom postignutih rezultata namijenjena roditeljima;

• zdravstveno osiguranje tijekom boravka u SAD-u ( Polica pokriva troškove liječenja bolesti koje su se pojavile tijekom boravka u SAD-u, i ne odnosi se na nasljedne i kronične bolesti);

• pripreme i administraciju potrebnu za uključivanje u Program;

– razgovor s učenicima i roditeljima

– konzultacije i pomoć pri popunjavanju formulara

– orijentacijski seminar za učenike i roditelje prije odlaska u SAD;

– pribavljanje dokumenata iz inozemstva potrebnih za dobivanje vize;

– slanje dokumentacije DHL-om ili drugom kurirskom poštom;

– danonoćni servis kao pomoć za rješavanje svih eventualnih problema tijekom boravka učenika u SAD-u

Što ne obuhvaća: putne troškove koji su različiti jer ovise o destinaciji na kojoj će učenik biti smješten; obavezni džeparac za osobne troškove tijekom programa (savjetuje se USD 200-300 mjesečno); troškove vezane uz dobivanje vize.