Skip to main content

Simulacija presjedničkih izbora u SAD-u.

Kratki opis

2024 je godina izbora u SAD-u. Mnogim hrvatskim učenicima oni su i dalje nepoznanica, osobito razlika između većinskog glasa i izborničkog kolegija. S ciljem educiranja učenika o demokratskom procesu i predsjedničkim izborima HAD će organizirati edukativni projekt “Izbori” u listopadu 2020.

Projekt će obuhvaćati radionice, formiranje izbornih povjerenstava u sudioničkim školama i simulaciju predsjedničkih izbora prije onih stvarnih 3. studenog u SAD-u.

Proces
Kontaktirat ćemo sve škole s kojima smo bili u kontaktu proteklih godina u vezi sudjelovanja u ovom projektu. Projekt će se provoditi na engleskom, a u svakoj školi će barem jedan profesor engleskog jezika koordinirati projektom. Profesor engleskog će biti odgovoran za koordinaciju s ravnateljem te formiranje izbornih povjerenstava koji će biti zaduženi za promociju projekta u školi, pripremu glasačkih listića i brojanje glasova na dan izbora.

Simulacija izbora će se održati 2024. godine u svim partnerskim školama.

Detalji programa
Ovaj projekt će naglasiti važnost demokratskih principa i proces izabiranja predsjednika. S druge strane projekt se neće baviti političkim stavovima, nego će biti strogo informativnog karaktera. Simulirat će što glasači u SAD-u vide tijekom izborne kampanje i omogućiti učenicima da nauče razliku između većinskog glasanja i izborničkog kolegija.

Detalji radionica
Svim sudioničkim školama će biti dana prezentacija na temu predsjedničkih izbora u SAD-u na satu engleskog jezika. Prezentacije će opisati proceduru izbora te objasniti krucijalnu razliku između većinskog glasanja i izborničkog kolegija, a odvijat će se tijekom prvog tjedna u listopadu. Tijekom naredna dva tjedna učenici će pogledati nekoliko kratkih videa o kandidatima za predsjednika i upoznati se s najaktualnijim socio-ekonomskim problemima u SAD-u.

U zadnjem tjednu listopada učenici će glasati za kandidata za kojeg smatraju da bi bio najbolji predsjednik.

Naš cilj je da 50 škola simulira 50 američkih saveznih država, a sama procedura će biti objašnjena naknadno, nakon što znamo koliko će škola sudjelovati.

Rok prijave: 

uskoro

Početak programa:

uskoro

Datum simulacijskog izbora: 

uskoro